Steinbrenner & Nybergs förhållningssätt till tillsatt gluten

I början på -90talet i Sverige fördubblades gluteninnehållet i barnens välling vilket ledde till en markant ökning av glutenintoleranser i landet. Tyvärr har tillsättningen av gluten fortsatt att vara kvar i bagerivärlden och förekommer idag i väldigt stor utsträckning inom de större bagerierna och på bageriindustrierna.

Det tillsatta glutenet hjälper degen att behålla de luftbubblor som bildas under jäsningsprocessen och gör även att degen blir spänstigare vilket resulterar i att brödet rent volymmässigt kan se väldigt stort ut utan att viktmässigt vara det. Gluten tvingar brödet att hålla en jämn volym och konsistens över tid. Gluten skapar osäkerhet och blir bara ett sätt att blåsa upp bröd utan att skapa något nyttigt eller gott mervärde.

Tillsatt gluten är den tillsatsen som i en innehållsdeklaration står som, ”gluten”, det naturliga glutenet redovisas aldrig separat i en innehållsdeklaration. För de som känner sig uppblåsta i magen och får problem vid intag av exempelvis bröd kan en väg vara att sluta äta bröd med just tillsatt gluten.
Steinbrenner & Nyberg bakar alltid utan tillsatt gluten. Där av kan vårt bröd uppfattas se 30 % mindre ut men väger 30 % mer. Att vi dessutom bakar med Svenskt ekologiskt vete och råg samt Svenskt korn och havre ger just våra bröd en äkthet och genuinitet som just bröd ska ha.

Vi älskar riktigt bröd.