Tillsatt gluten

Gluten är ett naturligt förekommande protein som finns i exempelvis vetemjöl. Det som i allmänna ordalag i dag benämns som gluten i en produkt är dock EXTRA TILLSATT GLUTEN, alltså gluten till 100%. Det naturligt förekommande proteinet gluten i exempelvis vetemjöl redovisas aldrig separat i en innehållsdeklaration.

I början på -90talet fördubblades gluteninnehållet i barnens välling i Sverige vilket ledde till en markant ökning av glutenintolerans i landet. Tyvärr har tillsättningen av gluten fortsatt att vara kvar i bagerivärlden och förekommer idag i väldigt stor utsträckning inom de större bagerierna och på bageriindustrierna.

Tillsatt gluten hjälper degen att behålla de luftbubblor som bildats under jäsningsprocessen och gör även att degen blir spänstigare, vilket resulterar i att brödet rent volymmässigt kan se väldigt stort ut utan att viktmässigt vara det. Gluten tvingar därmed brödet att hålla en jämn volym och konsistens över tid. Tillsatt gluten blir bara ett sätt att “blåsa upp” bröd utan att skapa något nyttigt eller gott mervärde.

För de som känner sig uppblåsta i magen och får problem vid intag av exempelvis bröd kan en väg vara att sluta äta bröd med just tillsatt gluten.

Steinbrenner & Nyberg bakar alltid utan tillsatt gluten. Därmed behåller vi den naturliga jäsningsprocessen! Därav kan vårt bröd uppfattas se 30% mindre ut men väger 30% mer. Att vi dessutom bakar med Svenskt ekologiskt vete och råg samt Svenskt korn och havre ger just våra bröd en äkthet och genuinitet som just bröd ska ha.

Vi älskar riktigt bröd.