Surdeg

Alla snackar om surdeg, vad är det egentligen? Sur deg låter ju inte så värst muntert, men det är precis vad det är! Under de senaste åren har intresset för surdeg ökat lavinartat, men vi på Steinbrenner & Nyberg har bakat med surdeg sedan 1898!

Surdeg är nämligen en supergammal jäsningsmetod som består av vete- eller rågmjöl och vatten som får stå några dagar i rumstemperatur, då bildas jästsvampar och mjölksyrabakterier som tillsammans bildar koldioxid och det är koldioxiden som gör att brödet växer – eller jäser som vi brukar säga på bagarspråk!

Med surdeg i brödet ökar vi brödets arom, håller det färskt och saftigt och dessutom ökar upptaget av nyttiga mineraler – visst låter det muntert!

Precis som med ost brukar man med surdegsbröd säga att ”smaken sitter i hålen”. En inbiten surdegsfantast uppskattar de stora hålen då detta är ett bevis på att samspelet mellan jäsningstid, temperatur och pH värdet har fungerat bra! Vissa av dessa faktorer är enkla att styra över medan andra är det slumpen som styr över och det är därför surdeg är så spännande – det är en levande produkt som kräver mycket kärlek och omtanke!

Vill du prova ett bröd bakat på enbart surdeg? Kom till våra butiker och fråga efter Württemberg – ett gott bröd bakat på råg och vete med riktig surdegskaraktär, bakas även med kummin!