Till på fredag skänker vi 1000 bullar till Skjutsgruppen som kommer att dela ut dom på stan för att uppmärksamma Samåkningsdagen.

Här kan du läsa mer om Skjutsgruppen:

På fredag kör vi gratisbuss och delar ut 1000 bullar i Göteborg för att fira Samåkningsdagen

Fredagen den tionde oktober firas Samåkningsdagen för sjunde året över hela världen. Dagen startades av den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen 2008 och firas i år i Chile, Turkiet, Marocko, Tyskland, Norge, Argentina, Israel, Frankrike, Spanien, Italien och många fler länder.

 

Samåkningsdagen syftar till att lyfta fram alla former av gemensamma miljövänliga sätt att transporteras – från bussar och tåg till segelbåtar och privatpersonerns fordon. Fokus ligger på att dela och ge gåvor till varandra.

– Att dela ses av oss och många andra som en nödvändighet då ekonomier faller och resurser tar slut. I år inföll Earth Overshoot Day, den dag då vi förbrukat så mycket vi kan på ett år, redan den nittonde augusti. Att agera på detta är inte bara viktigt, utan nödvändigt, säger Skjutsgruppens grundare Mattias Jägerskog. Årets tema är “öppenhet”

De senaste åren har vi hört röster höjas runt om i Europa om att stänga gränser och samhällen för varandra. Att vara rädda för varandra. Precis just då väljer miljontals samåkare att göra helt tvärt om. Istället för att vara rädda för varandra så sätter vi oss sida vid sida med människor vi inte känner, och det är värt att fira. Därför är årets tema “öppenhet”, säger Mattias Jägerskog. I Sverige firar Skjutsgruppen, vänner och partners med en mängd aktiviteter. På fredag kör en gratisbuss med 45 platser från Stockholm Cityterminalen, via Örebro till Göteborg med musik och föreläsningar på bussen.

Vad bättre sätt finns att fira än att just samåka tillsammans, säger Mattias Jägerskog som samordnar bussen via www.skjutsgruppen.nu. Firas över hela världen

Över hela Sverige och världen fortsätter firandet under dagen. I Göteborg delas tusen bullar ut till kollektivresenärer och samåkare, i Israel lanseras nytt samåkningsprojekt, i Marocko hålls föreläsningar, i Tyskland kommer samåkande barista bjuda på kaffe och genom Europa kommer en fotograf dokumentera hur han samåker, delar och praktiserar gåvoekonomi under sju dagar. Se karta och fler lokala aktiviteter på www.ridesharingday.com

Läs mer om den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen på http://www.skjutsgruppen.nu/about_us Kontakt för bilder och mer information:

Mattias Jägerskog
press@skjutsgruppen.nuTelefon: 0730555402