S&N-92-92

1. Bröd och spannmål är de enda källorna till fullkorn. Fullkorn förebygger vissa cancerformer. Vi äter alldeles för lite fullkorn.

2. Hjärnan, musklerna, nervsystemet och immunförsvaret har kolhydrater som sin främsta energikälla. Bröd innehåller kolhydrater som vi behöver.

3. Bröd med hela korn, råg eller havre gör blodsockret och humöret jämnare.

4. Bröd är en viktig källa till B-vitaminer, E-vitaminer, järn och antioxidanter.

5. Bröd är en bra proteinkälla.

6. Bröd ger små ekologiska fotavtryck, det vill säga låga utsläpp av växthusgaser.

7. Bröd är oftast helt vegetariska.

8. När bagerier bakar bröd utnyttjas ugnen väl och bakningen blir energisnål.

9. Bröd är mer klimatsmart än nästan alla andra livsmedel. Det är i princip bara rotfrukter, baljväxter och en del grönsaker och frukter som klår brödet.

10. En matig macka ger bara en åttiondel så mycket utsläpp av växthusgaser jämfört med en svensk standardlunch. Beräknat på motsvarande energi- och näringsinnehåll.

Vi tackar Brödinstitutet för dessa fakta och kan bara konstatera att alla borde äta mer bröd.