På måndag 16e oktober är det World Bread Day. Bröd är bland det bästa vi vet och finns alltid dagsfärskt i våra butiker. Oavsett om det är bröd till frukosten, en lättrostad baguette till soppan eller ett matigare mellanmål anser vi att bröd kan vara det mest effektiva du kan ha hemma. Det funkar till allt och det finns något för alla bland våra bröd!

 

Bakom våra surdegar i olika former och smaker står ett härliga gäng bagare fulla av fantasi och ideer som ni får chansen att njuta av. Där hittar vi bland annat Mikael, Ludwig, Philippe, Jacob och Jens, kanske de goaste gubbarna i hela stan! De är i full fart att testa fram nya sorters bröd som vi förhoppningsvis får se i våra butiker inom en snar framtid.

 

 

 

Här finner ni 10 goda anledningar till att äta mer bröd just denna dag!

 

1. Bröd och spannmål är de enda källorna till fullkorn. Fullkorn förebygger vissa cancerformer, hjärt- & kärlsjukdomar och diabetes 2. Vi äter alldeles för lite fullkorn.
2. Hjärnan, musklerna, nervsystemet och immunförsvaret har kolhydrater som sin främsta energikälla. Bröd innehåller kolhydrater som vi behöver.
3. Bröd med hela korn, råg och havre gör blodsockret – och humöret – jämnare.
4. Bröd är en viktig källa till många B-vitaminer, E-vitamin, järn och antioxidanter (kroppens rostskyddsmedel).
5. Bröd är även en bra proteinkälla.
6. Bröd ger små ekologiska fotavtryck, det vill säga ger låga utsläpp av växthusgaser!
7. De flesta bröd är oftast helt vegetariska. Vegetabilier har lägre klimatpåverkan än animalier.
8. När bagerier bakar bröd utnyttjas ugnen väl och bakningen sker energisnålt.
9. Bröd är mer klimatsmart än många andra livsmedel. Det är i princip bara rotfrukter, baljväxter och grönsaker och frukt (som inte har flugits hit) som klår brödet i den matchen.
10. En matig macka ger bara en åttondel av utsläppet av växthusgaser jämfört med en svensk standardlunch.
Sen är det ju himla gott också 🙂
Gluten är och har varit en het diskussion de senaste åren, vill ni läsa mer om just det finns 10 snabba om gluten här!